Snel naar
Inhoud

Naegelholt

Achterhoekse Naegelholt

Naegelholt is van nature een puur product, en dat willen we graag zo houden, vandaar dat wij werken volgens oud recept. Wij hebben 2 soorten Naegelholt, licht gedroogd en extra droog.

Naegelholt is een streekproduct uit het oosten van Nederland, het woord bestaat eigenlijk uit 2 woorden 'Naegel' en 'Holt'; naegel is in het oosten van het land een spijker en holt betekende een stukje vlees. Vroeger was er nog geen koeling en moest men vlees conserveren om het langer te kunnen bewaren, vaak ging men het zouten om daarna te laten drogen aan een spijker boven de houtkachel in de keuken, de whieme.

Naegelholt wordt uitsluitend gemaakt van de malse delen van het rund, de rosbief en biefstukdelen, deze krijgen een bijzondere kruidenmelange, volgens oud recept, en worden weken lang gezouten "gepekeld". Daarna wordt het vlees enkele weken tot soms enkele maanden op een 'natuurlijke wijze lucht gedroogd'. Hoe langer Naegelholt wordt gedroogd des te specifieker wordt de smaak.

Naegelholt is enigszins te vergelijken met runderrookvlees. Ons naegelholt wordt echter niet gerookt, waardoor het een specifieke smaak krijgt en meer toepasbaar is voor combinaties met andere gerechten en vullingen. Er wordt dus ook geen water en zout ingespoten, zoals dat meestal gebeurt bij runderrookvlees wat u elders kunt kopen.

Naegelholt wordt droog gezouten met zeezout en gaat daarna in de legpekel met natuurlijke kruiden.

Licht gedroogd naegelholt is het meest toepasbaar als:

  • voorgerecht
  • tapas
  • amuse
  • lunch
  • vleeswaren

Extra droog is het meest toepasbaar als:

  • tapas
  • vleeswaren
  • snack

Voor ons volledige aanbod naegelholt specialiteiten kunt u eens kijken bij www.naegelholt.com.