Achterhoekse Naegelholt

Naegelholt is van nature een puur product, en dat willen we graag zo houden, vandaar dat wij werken volgens oud recept. Wij hebben 2 soorten Naegelholt, licht gedroogd en extra droog.

Naegelholt is een streekproduct uit het oosten van Nederland, het woord bestaat eigenlijk uit 2 woorden 'Naegel' en 'Holt'; naegel is in het oosten van het land een spijker en holt betekende een stukje vlees. Vroeger was er nog geen koeling en moest men vlees conserveren om het langer te kunnen bewaren, vaak ging men het zouten om daarna te laten drogen aan een spijker boven de houtkachel in de keuken, de whieme.

Naegelholt wordt uitsluitend gemaakt van de malse delen van het rund, de rosbief en biefstukdelen, deze krijgen een bijzondere kruidenmelange, volgens oud recept.

Ons Naegelholt wordt droog gezouten en gaat daarna in de legpekel. Daarna wordt het enkele weken tot soms enkele maanden op een 'natuurlijke wijze lucht gedroogd'. Hoe langer Naegelholt wordt gedroogd des te specifieker wordt de smaak.

Naegelholt is enigszins te vergelijken met runderrookvlees. Ons naegelholt wordt echter niet gerookt, waardoor het een specifieke smaak krijgt en meer toepasbaar is voor combinaties met andere gerechten en vullingen. Er wordt dus ook geen water en zout ingespoten, zoals dat meestal gebeurt bij runderrookvlees wat u elders kunt kopen.

Toepasbaarheid:

Licht gedroogd naegelholt is het meest toepasbaar als:

  • voorgerecht
  • tapas
  • amuse
  • lunch
  • vleeswaren

Extra droog is het meest toepasbaar als:

  • tapas
  • vleeswaren
  • snack

Voor ons volledige aanbod naegelholt specialiteiten kunt u eens kijken bij www.naegelholt.com.

Slowfood

Slowfood: lekker, puur & eerlijk

Met de Ark van de Smaak wil Slow Food traditionele, ambachtelijke streekproducten voor de vergetelheid behoeden. Door teelt- en verwerkingsmethoden met alle beschikbare middelen (ook audiovisueel) te documenteren en de opname van producten in de Ark van de Smaak zoekt Slow Food naar meer bekendheid en erkenning voor deze, vaak unieke, producten.

De Ark van de Smaak bevat zo'n 1000 producten over de hele wereld, waarvan zestien in Nederland. Ons naegelholt is geselecteerd voor de Ark van de Smaak

Steun ook slow food!

Kuenen, Keurslager

Dorpsstraat 66
7261AX Ruurlo
0573451337

Openingstijden

maandag 13:30 - 18:00
dinsdag 08:30 - 18:00
woensdag 08:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 18:00
zaterdag 08:30 - 16:00
zondag Gesloten